“Met PROMs houdt orthopeed voortgang herstel goed in de gaten”

Hoe kunnen patiënten beter bij een behandeling betrokken worden? Wij spraken Anne Hendrikx, coördinator PROMs en klanttevredenheid bij ICONE, een zelfstandig behandelcentrum gespecialiseerd in orthopedie en sportletsels. “In het kader van continue verbeteren van de kwaliteit van onze behandelingen willen wij structureel aan onze patiënten vragen wat zij van onze behandeling vinden.”

ICONE
“ICONE staat voor Innovatieve Chirurgische Orthopaedie Nederland. Wij zijn gespecialiseerd in computergestuurde voorstekruisbandreconstructie en in dynamisch echo-onderzoek. Bij ons dynamische echo-onderzoek neemt beweging een centrale plaats in, omdat een blessure zich meestal openbaart bij het gebruik van de aangedane spier of pees. Indien nodig, kan het echografisch onderzoek meteen uitgevoerd worden en kunnen patiënt, echografist en orthopeed elkaar direct feedback geven. Hierdoor wordt de communicatie rondom de diagnose en behandeling door de patiënt als zeer transparant ervaren.

“Bijdragen aan een zo goed mogelijk herstel van de patiënt”

Voortgang patiënt goed in de gaten houden
“De Nederlandse Orthopedische Verenging (NOV) heeft een aanbeveling gedaan voor het implementeren van de Patient Reported Outcome Measures (PROMs) en wij willen dit advies graag ter harte nemen. Onze orthopeden zijn zeer actief op wetenschappelijk gebied en houden de ontwikkelingen omtrent PROMs nauwlettend in de gaten.

“Onze orthopeden willen weten of de behandeling effectief is en welke factoren kunnen bijdragen aan een zo goed mogelijk herstel van de patiënt. Met Patient Reported Outcome Measures (PROMs) kan de orthopeed de voortgang van het herstel van de patiënt goed in de gaten houden. Wij behandelen veel (amateur)sporters die terug willen komen op hun oude sportniveau. Na de operatie volgen de meeste patiënten een intensief fysiotherapeutisch revalidatieproject. Om de opvolging van de PROMs te kunnen realiseren, willen wij dan ook nauw gaan samenwerken met fysiotherapeuten.

“Wij willen structureel aan onze patiënten vragen wat zij van onze behandeling vinden om ons kwaliteits- en veiligheidsbeleid beter kunnen monitoren en verbeteren.”

Waarom is het meten van patiëntervaringen voor ICONE van belang?
“In het kader van continue verbeteren van de kwaliteit van onze behandelingen willen wij structureel aan onze patiënten vragen wat zij van onze behandeling vinden. Wij verwachten dat wij hiermee ons kwaliteits- en veiligheidsbeleid beter kunnen monitoren en verbeteren.

“Dat betekent dat we op de korte termijn de patiënt meer willen betrekken bij zijn of haar behandeling. Op lange termijn willen wij de PROMs ook direct beschikbaar kunnen stellen aan de patiënt. Op softwaregebied zullen dan nog de nodige aanpassingen moeten worden doorgevoerd.

Wat zijn voor ICONE de beoogde behandeldoelen?
“Om patiënten met een hoge mate van tevredenheid te kunnen laten terugkeren op hun oorspronkelijke (sport)niveau. ICONE heeft passie voor resultaat en streeft steeds naar de toepassing van de modernste methoden en technieken binnen haar medisch specialisme.

Netwerkfunctie NETQ Healthcare
“Wij verwachten van onze leveranciers dat zij transparant en enthousiast zijn over hun diensten. NETQ Healthcare weet goed waar zij voor staan en denkt echt mee. Wat wij daarnaast erg belangrijk vinden is een netwerkfunctie. NETQ Healthcare heeft een groot netwerk en legt zelf actief contacten tussen hun klanten. Op dit moment hebben wij via NETQ Healthcare een duurzaam contact kunnen leggen met een kwaliteitsmanager van een ander zelfstandig behandelcentrum die ons tips en tricks kan geven bij de implementatie van de software in onze eigen organisatie.”

Op de foto: ICONE medewerkers Anne Hendrikx (links), coördinator PROMs en klanttevredenheid en Marianne Fredrix-Klerkx, medewerker PROMs

Wilt u meer weten over hoe u PROMs kunt inzetten? Neem contact met ons op via 088 – 2444100 of vul het contactformulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.