Blog: CQI, nu wel de lusten en niet de lasten!

blog logo NETQ_MartijnSinds kort zijn de verkorte CQI-vragenlijsten (Consumer Quality Index) voor de zorgdomeinen ’’Verslavingszorg cure’’ en ’’Volwassenen cure’’ opgenomen in het Kwaliteitsregister. Deze CQI-vragenlijsten zijn getoetst en goedgekeurd als kwaliteitsstandaard en mogen daarom door de GGZ-zorgaanbieder zelf afgenomen worden vanuit het ROM-proces van de zorginstelling. Hierdoor bespaart u als zorgaanbieder de kosten van de CQI-afname door een geaccrediteerd meetbureau. Goed nieuws dus voor GGZ-zorgaanbieders!

CQI-meting door een geaccrediteerd meetbureau
Zorginstituut Nederland maakt een onderscheid tussen CQI-meetinstrumenten die opgenomen zijn in het Kwaliteitsregister en instrumenten die opgenomen zijn op de Transparantiekalender. Voor de CQI-vragenlijsten op de Transparantiekalender zijn zorgaanbieders, binnen de sector waarop die CQ-Index van toepassing is, verplicht om nog wel periodiek een CQI-meting uit te laten voeren door een geaccrediteerd meetbureau. Voor meer informatie over de Transparantiekalender klik hier.

Besparen met NETQ ROM
De verkorte CQI-vragenlijsten voor de zorgdomeinen ’’Verslavingszorg cure’’ en ’’Volwassenen cure’’ mogen – nu ze zijn opgenomen in het Kwaliteitsregister door zorgaanbieders – zelf afgenomen worden vanuit het ROM-proces van uw instelling.

Bijkomend voordeel is dat zorgaanbieders op deze manier de kosten van de CQI afname door een geaccrediteerd meetbureau kunnen besparen. Verschillende versies van de CQI staan reeds in de NETQ ROM testotheek. U kunt de CQI van daaruit zelf kosteloos toevoegen aan de eindmeting van het behandeltraject.

Hoe integreer ik de CQI in het ROM-proces?
Randvoorwaardelijk voor de SBG aanlevering van de CQI binnen de zorgdomeinen ’’Verslavingszorg cure’’ en ’’Volwassenen cure’’ is:

  1. De CQI wordt aangeboden aan alle patiënten die hun behandeling (gaan) afsluiten. (dus 1x per behandeltraject)
  2. De CQI geïntegreerd is in het ROM-proces.

Let op: Dit geldt echter nog niet voor zorgaanbieders die klinische of langdurige zorg bieden waarvoor (nog) geen verkorte versie van de CQI is ontwikkeld. De komende jaren zal de verkorte CQI ook voor andere doelgroepen worden doorontwikkeld. Goed in de gaten houden dus!

Voor meer informatie zie http://www.sbggz.nl/

Martijn Heijdra
Accountmanager GGZ @ NETQ Healthcare. Telefoon: +31 (0)20 70 59 013

Heeft u interesse om met Martijn over CQI van gedachten te wisselen? Laat uw gegevens hieronder achter en hij neemt contact met u op.