Blog: Volwassenen Cure met minder instrumenten

blog logo NETQ_MartijnHet bestuur van Stichting Benchmark GGZ (SBG) heeft besloten dat per 1 juli 2016 het aantal meetinstrumenten waarmee het zorgdomein Volwassenen Cure gemeten mag worden, teruggebracht gaat worden van acht naar drie. In deze blog behandel ik welke instrumenten in de toekomst geaccepteerd worden door SBG – en welke niet. Vervolgens schets ik een aantal praktische overwegingen die wellicht bij uw zorginstelling naar aanleiding van dit besluit kunnen ontstaan.

Welke instrumenten blijven?
De instrumenten waarmee straks nog aangeleverd kan worden voor het zorgdomein Volwassenen Cure, zijn: OQ-45-SD, BSI en SQ-48. Met de DASS, SCL-90, KKL, CORE-34-P en de HADS kan dus straks niet meer aangeleverd worden.

SBG adviseert zorgaanbieders die deze overgang moeten maken om vanaf 1 juli 2016 in actie te komen. Dit om er zeker van te zijn dat u de laatste adviezen en instructies rondom deze wijziging mee kan nemen. Uw instelling heeft dan nog tot 1 januari 2018 de mogelijkheid om nametingen aan te leveren met de instrumenten die uitgefaseerd worden.

Wat betekent dit voor u?
Voor instellingen die nu met één of meer van de vijf uitgesloten meetinstrumenten werken, zal in de nabije toekomst dus een verandering plaatsvinden. Deze instellingen dienen ten aanzien van de af te nemen instrumenten wellicht een andere keuze gaan maken en zullen op het gebied van trajecten en rapportages waarschijnlijk ook het één en ander willen veranderen. Instellingen die hier mee te maken hebben, zitten vaak met de volgende vragen:

• Volledig overstappen op andere meetinstrumenten?
• Een of meerdere instrumenten vervangen?
• Wat doen we met alle meetresultaten uit het verleden?
• Wat is het handigste moment of de handigste manier van overstappen?

SQ-48
NETQ Healthcare adviseert om bij de keuze voor een nieuw instrument in uw afweging mee te nemen dat er voor de SQ-48 vragenlijst – één van de drie instrumenten waarmee straks nog wel aangeleverd kan worden – momenteel nog geen normscores beschikbaar zijn. Het is nu bijvoorbeeld nog niet duidelijk wat het betekent als een cliënt 20 scoort op de subschaal sociale fobie: is dat hoog, gemiddeld of laag in vergelijking tot de normgroep?

Vragen? Neem contact met ons op
Wenst u naar aanleiding van dit besluit over te stappen op een ander meetinstrument? NETQ Healthcare denkt graag met u mee om de overgang voor zowel cliënt als uw organisatie zo goed mogelijk te laten verlopen. Neem gerust contact met ons op via 088 – 2444100, of laat uw gegevens achter in het formulier hieronder. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Martijn Heijdra, accountmanager GGZ @ NETQ Healthcare. Telefoon: +31 (0)20 70 59 013. E-mail: martijn.heijdra@netqhealthcare.nl