“We willen de eigen regie van mensen stimuleren”

Onlangs sprak NETQ Healthcare met Koos Jüngen, klinisch psycholoog en hoofd behandelzaken van GGZ-instelling BigMove Institute. Wat voor programma biedt BigMove aan en op wat voor manier wordt er door BigMove gebruik gemaakt van de Routine Outcome Monitoring methodiek?

foto BigMove 600x224

Waar staat BigMove voor?
“Het programma van BigMove is erop gericht om de invloed van mensen op hun eigen leven toe te laten nemen, doordat mensen zich meer richten op de zaken die er voor hen toe doen; die ze waardevol vinden. De gedachtegang hierachter is dat de mate van eigen regie voor een belangrijk deel bepaalt hoe mensen hun eigen situatie – inclusief hun eigen gezondheid – ervaren. Wanneer mensen beter in staat zijn om zelf de regie te voeren, ervaren zij hun eigen leven – en gezondheid – doorgaans positiever. Hierdoor verandert ook de relatie die mensen hebben met de zorg: men wordt minder afhankelijk en heeft de zorg uiteindelijk minder nodig. Dit heeft een gunstig effect op de zorgkosten.”

Waar bestaan jullie behandeldoelen uit?
“Waar de traditionele behandeldoelen erop gericht zijn om iets te doen afnemen (denk aan angst, depressie of een slaapstoornis), proberen wij er juist voor te zorgen dat cliënten datgene gaan formuleren wat hun leven waardevol maakt om dat vervolgens om te zetten in handelen; in gedrag. Dus dat men de dingen gaat doen die waardevol en betekenisvol voor hem of haar zijn. Heeft iemand een bepaalde angststoornis? Dan bieden wij een integrale behandeling aan met zowel aandacht voor de afname van angst als voor de toename van zelfvertrouwen en bijvoorbeeld meer plezier in het dagelijks leven. Een van de manieren waarop we dat doen is bewegen: fysiek bewegen als middel om ook beweging in gedrag te bewerkstelligen. Het BigMove programma duurt zo’n zes maanden en is bedoeld voor mensen met een psychiatrische diagnose die vastgelopen zijn in hun leven of slecht in hun vel zitten. Het bestaat altijd uit vijftien groepsbijeenkomsten en uit maximaal vijf individuele sessies met een begeleider en tien individuele behandelgesprekken bij de psycholoog.”

Wat zijn jullie resultaten tot nu toe?
“Onze ervaring is dat een groot gedeelte van de deelnemers zich stukken beter voelt na afloop van de behandeling en over meer zelfvertrouwen beschikt en een actievere houding heeft. Vaak krijgen we te horen dat deelnemers weliswaar soms nog last hebben van bepaalde klachten, zoals bijvoorbeeld chronische pijn of angstige gevoelens, maar dat ze hun gezondheid en klachten op een andere manier ervaren. Dat ze vooral het gevoel hebben meer regie te hebben over hun eigen leven en gezondheid.”

Binnenkort gaan jullie meten met NETQ ROM. Wat zijn jullie doelstellingen?
“Binnenkort beginnen we met het afnemen van de Outcome Questionnaire (OQ-45) en de Consumer Quality index (CQI) met NETQ ROM. Het mooie aan de OQ-45 vragenlijst is dat het kijkt naar onder andere sociale contacten, participatie en maatschappelijk functioneren. Dat zijn voor een groot deel factoren waar wij in onze behandeling ook naar kijken. Vervolgens is het de bedoeling om deze meetgegevens structureel in te zetten tijdens de behandeling, om de cliënt dus echt bij zijn of haar eigen resultaten te betrekken. Dat geeft ook meer regie. Bovendien willen we de gegevens ook gebruiken om de behandelingen te evalueren.”

Wat zijn de ambities van BigMove?
“Momenteel wordt de methode van BigMove op 23 plekken in Nederland aangeboden. Wij denken dat er veel mensen zijn die baat zouden kunnen hebben bij onze behandeling. Mensen bijvoorbeeld die nu langdurig in een behandeltraject zitten, dat soms exclusief gericht is op het verminderen van symptomen en ziektes, zonder dat daarbij het functioneren op andere vlakken mee genomen wordt. Voor een groot deel van die mensen zou ons programma een goede kans van slagen kunnen hebben. Wij zijn bezig om het op meer plekken in Nederland aan te bieden, in samenwerking met enthousiaste psychologen- en fysiopraktijken veelal als aanvulling op hun bestaande aanbod.”

Meer informatie?
Wilt u meer weten over NETQ ROM? Neem contact met ons op via 088 – 2444100 of vul onderstaand contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. Ook organiseren wij regelmatig gratis workshops over hoe u met NETQ ROM uw behandeling écht kunt verbeteren. Bezoek onze workshoppagina voor meer informatie.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.