Landelijke Dag Verslavingskunde - Meten is weten! Maar je moet er wel wat mee doen

Van harte! Verslavingskunde Nederland vierde op 16 oktober de eerste verjaardag met een congres rond het thema ‘herstel’. Het was direct een volwassen verjaardag met meer dan 550 bezoekers. Anko Omlo en Peggy van der Pol waren er namens NETQ Healthcare bij en delen graag hun highlights.

Indrukwekkende herstelenergie

De energie tijdens het congres in Amersfoort was indrukwekkend. Bijvoorbeeld bij het warme applaus voor drie dappere twintigers uit het televisieprogramma ‘Anita wordt opgenomen’. Twee jaar na hun tijd in een verslavingszorginstelling vertellen zij opnieuw hun verhaal aan Anita Witzier. Nuchter, dapper, hartverwarmend en hartverscheurend tegelijk vertellen ze over de gruwelijkste dalen in hun jonge leven en de steunpilaren op de taaie weg naar herstel.

Prof. dr. Wouter Vanderplasschen onderbouwt helder welke gemeenschappelijke kenmerken zulke individuele wegen naar herstel hebben. Hij deelt tips and tricks van herstelmanagement (Dennis et al. 2014). Bovenaan die lijst staat ‘continue monitoring en vroege her-interventie’. En daar staan wij natuurlijk vierkant achter.

Interesse voor ROM groeit

De sessie ‘Meten in de verslavingszorg: het werkt!’ zit bomvol, tegen de eigen verwachting van dr. Suzan Oudejans in. “Meestal wordt Routine Outcome Monitoring (ROM) niet zo sexy gevonden”, grapt ze. Ze benadrukt hoe ver de verslavingszorg al is op het gebied van meten van uitkomsten. Op haar stelling ‘meten is het vliegwiel voor verbetering’ reageert men overwegend positief. Máár, wordt treffend benoemd, aan alleen meten heb je niks. Je moet er wel wat mee dóen.

Precies datzelfde sentiment kwam naar voren in een gesprek over ROM bij onze stand dat niet al te veelbelovend begon: “ROM is een nagel aan mijn doodskist!” Gevolgd door escalerende beeldspraken die niet positief te noemen zijn. Het mooie van congressen is natuurlijk dat je er een dialoog kunt voeren. Onze gesprekspartner blijkt uiteindelijk pertinent vóór meten en kwaliteitsverbetering te zijn. Maar dan moet je het wel goed doen! Dus als behandelaar niet oneindig hoeven klikken, wel betrouwbare en valide instrumenten inzetten, en de uitkomsten naast de interventie leggen… Oftewel, je moet wel wat dóen met de resultaten.

Ook daar staat NETQ Healthcare vierkant achter. We dragen daaraan bij met gebruiksvriendelijke software en ondersteuning bij de implementatie. Met meer dan tien jaar ROM-ervaring denken we ook graag mee over effectief ROMmen.

Peggy van der Pol | NETQ Healthcare | Telefoon: 088-2444100 | E-mail: peggy.van.der.pol@netqhealthcare.nl

Verslavingskunde Nederland is een netwerk waarin instellingen voor verslavingszorg, cliëntenvertegenwoordigers, kenniscentra en brancheorganisatie GGZ Nederland samenwerken om het behandelbereik van de verslavingskunde te vergroten, het stigma rondom verslaving te doorbreken en de kwaliteit van herstelondersteunende zorg verder te verbeteren. www.verslavingskundenederland.nl