NETQ Healthcare zet stappen richting eerstelijnszorg en publieke gezondheid

Sinds 2008 monitort NETQ Healthcare gezondheid met vragenlijsten en meetinstrumenten via het platform NETQ Monitoring. Vooral in de GGZ is NETQ Healthcare groot geworden met ROM (Routine Outcome Monitoring). Daarnaast worden ook ziekenhuizen en klinieken bediend, maar dan met PROMs (Patient Reported Outcome Measures) voor medisch-specialistische zorg. Inmiddels monitort NETQ Healthcare meer dan 330.000 patiënten over tijd. Al deze activiteit vond tot dusver alleen plaats in de tweedelijnszorg, maar daar komt nu verandering in.

Ronald Zwartkruis, directeur van NETQ Healthcare: “Onze toekomst ziet er zo uit, dat we ook de eerstelijnszorg gaan bedienen. Dat doen we in het bijzonder via Calculus, een onderdeel van Topicus Zorg, waar wij als NETQ Healthcare ook toe behoren. Maar liefst 93% van de huisartsen werkt met Calculus’ patiëntenportaal VIP Live. Alle vragenlijsten en meetinstrumenten die wij in onze testotheek hebben staan, zullen nu ook via VIP Live kunnen worden ingezet.”

Vragenlijsten voor huisartsenpraktijken

Met name de beroepsgroep van POH-GGZ’ers gaat indirect met het monitoring platform van NETQ Healthcare werken om inzichtelijk te krijgen hoe het gaat met een patiënt. Zwartkruis verklaart verder: “Daarnaast zal de outcome door hen worden gebruikt bij beslissingen rondom doorverwijzingen naar tweedelijnszorg, dus alsnog naar een GGZ-instelling, dan wel rondom andersoortige behandelingen. In de provincie Drenthe is in verschillende huisartsenpraktijken al een start gemaakt.”

Publieke gezondheid screenen

Naast eerste- en tweedelijnszorg is ook publieke gezondheid een van de domeinen van Topicus Zorg. Topicus software ondersteunt screeningprogramma’s, en ook hier zal de monitoring software van NETQ Healthcare z’n intrede gaan doen.. Zwartkruis legt uit: “In het geval van doorverwijzingen bij bevolkingsonderzoeken naar borst-, baarmoederhals- en darmkanker, zullen wij deze mensen monitoren met meetinstrumenten en vragenlijsten op het gebied van hun ervaren gezondheid en ervaren kwaliteit van zorg. Hiermee komen we eigenlijk weer op het PROMs-domein terecht.”

Door de samenwerking met (andere onderdelen van) Topicus Zorg hebben zich nieuwe deuren geopend voor NETQ Healthcare. Zwartkruis besluit: “Behalve dat we actief zijn voor de tweedelijnszorg, komen daar eerstelijnszorg en publieke gezondheid bij. Het is een mooi en veelbelovend traject dat we nu ingaan.”

Bekijk hier de video van een deel van het interview met Ronald Zwartkruis, directeur NETQ Healthcare: