Tsjechische delegatie bij Trimbos-instituut

Op dinsdag 16 oktober jl. bezocht een Tsjechische delegatie van decision-makers in de zorg ons land. Het doel: leren van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Het werkbezoek startte bij GGZ Noord-Holland-Noord in Heiloo en eindigde bij het Enik Recovery College in Utrecht. Tussendoor bracht de delegatie het grootste gedeelte van de middag door op het Trimbos-instituut, waar ook NETQ Healthcare is gehuisvest. Op uitnodiging van het Trimbos-instituut gaf Ronald Zwartkruis, algemeen directeur van NETQ Healthcare, een presentatie over uitkomstmetingen in de GGz en Value Based Health Care (VBHC).

In Tsjechië wordt geestelijke gezondheidszorg nog relatief vaak intramuraal verleend, maar er is een snelle shift gaande naar meer ambulante zorg. Het oude denken waarbij het succes van de zorg werd afgemeten aan het feit of er al dan niet voldoende bedden waren voor psychiatrische patiënten, is voorbij. De psychiatrische zorg is flink in ontwikkeling. Maar anders dan de steeds meer uitkomstgedreven zorg in Nederland, wordt er in Tsjechië nog zo goed als niets gedaan aan het monitoren van de kwaliteit van zorg. Het hele Quality Measurement Landscape van Dr. Michael E. Porter (zie figuur) ligt er inmiddels, alleen de Outcomes ontbreken nog. Ook zelfhulp en eHealth hebben nog geen voet aan de grond in de Tsjechische GGz.

Dr. Michael E. Porter (2016)

De ontmoeting met de Tsjechische delegatie leidt mogelijk tot verdere kruisbestuiving, evenals het gezamenlijk optrekken met het Trimbos-instituut. NETQ Healthcare onderzoekt met het Trimbos-instituut of er in de toekomst verdere synergie te behalen valt.

Kijk hier de presentatie van NETQ Healthcare terug.