“Verslaving is een groeimarkt”

Hoe kunnen cliënten in de verslavingszorg beter bij hun behandeling betrokken worden? Onlangs sprak NETQ Healthcare met Daan Deenik, psycholoog en hoofd van de afdeling Intake bij SolutionS Center, een particuliere verslavingskliniek in Nederland. Naast zijn werkzaamheden bij SolutionS Center is Daan Deenik lid van de expertraad Verslaving en geeft hij regelmatig lezingen over verslaving. “Verslaving is een groeimarkt.”

De behandeling van SolutionS is gebaseerd op totale abstinentie. Dat betekent: volledig afzien van elke vorm van stemming beïnvloedend gedrag, oftewel geen gebruik van alcohol of drugs. Clean en sober leven. Daan Deenik: “De bedoeling is om uiteindelijk het gedrag van mensen die kampen met een verslaving te veranderen, zodat zij herstellen en zonder de afhankelijkheid van narcotica of dwangmatige handelingen weer verder kunnen.”

 

Meer, meer en meer


“Gebruik heeft voor velen namelijk oorspronkelijk een functie; het komt voort uit een bepaalde leegte of behoefte. Om bijvoorbeeld angst, onrust of een laag zelfbeeld tegen te gaan en te dempen door drugs- of alcoholgebruik. Door herhaald gebruik verandert het brein en wordt het moeilijk om zelfstandig te kunnen stoppen. Op dat moment is het een primaire, chronische recidiverende ziekte, die niet meer verklaard kan worden uit onderliggende problematiek.

“Bij onze behandeling staat herstel op meerdere domeinen centraal: fysiek, mentaal en spiritueel. Zo wordt blijvend herstel mogelijk, zonder afhankelijkheid van narcotica of dwangmatige handelingen. Dan kan je als mens weer autonoom zijn. Verslaving is één van de grootste problemen van de westerse wereld. Verslaving is echt een groeimarkt. In onze samenleving moet altijd alles meer, meer en meer. Daar kan niet iedereen mee omgaan.

 

Totale abstinentie


“Onze eerste focus is dus: abstinentie. Het gaat niet om het stoppen alleen – maar om blijvend te stoppen. Door drugs of alcohol te blijven gebruiken, neemt de hoeveelheid REM slaap significant af. En dat terwijl deze fase in je nachtrust juist belangrijk is voor de verwerking van emoties. Die moet eerst weer werkend gemaakt worden, zodat de eerste stap richting het herstel gezet kan worden. Daarna kijken we of er sprake is van overige problematiek, of een extra behandeling en medicatie bijvoorbeeld nodig is. Zo ja, dan wordt na het afkicken deze problematiek behandeld. In sommige gevallen wordt dit traject parallel aan het stoppen met gebruik gestart, wanneer een cliënt bijvoorbeeld te kampen heeft met een extreem trauma, autisme, ADD of ADHD.

 

Omgaan met het echte leven


Ons 12 Stappen Model dwingt je om te reflecteren over jezelf en om te gaan met feedback. Om je eigen binnenwereld weer te durven voelen en dat je niet bang moet zijn om weer te voelen. Want na het afkicken begint het pas echt: omgaan met het echte leven. En dat is niet altijd even makkelijk. Om een voorbeeld te geven: stel dat je vijfentwintig jaar oud bent en dat al je klasgenoten kinderen hebben en een gelukkig, stabiel leven lijken te leiden. Jij bent herstellende van een verslaving. Dan kan je je minderwaardig voelen ten opzichte van de rest, want iedereen om jou heen lijkt verder te zijn dan jij.

“Vroeger verdoofde je die emoties, maar nu is het zaak om hiermee om te gaan. Met onder andere het bezoeken van de fellowship bijeenkomsten, cognitieve gedragstherapie, motivationele interviewing en CRAFT (Community Reinforcement And Family Treatment) leer je omgaan met het leven en hoe je weer kunt gaan, zonder verslaving.

 

Het effect meten van onze aanpak


“Met de monitoring tool van NETQ Healthcare willen we meer inzicht krijgen in onze zorgdomeinen en het effect meten van onze aanpak. In het kort: wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe ervaren onze cliënten de behandeling van SolutionS? Met NETQ ROM willen we de kwaliteit van leven (MANSA), klachten en symptomen (MATE) en de tevredenheid van onze cliënten over de behandeling (CQi) meten.

“Een visuele terugkoppeling kunnen bieden aan onze cliënten.
Zodat zij hun eigen voortgang kunnen bijhouden.”

Visuele terugkoppeling bieden


“Onze ambitie is om met de inzichten de zorguitkomsten te registreren en objectiveerbare verbeteringen zichtbaar te maken. Om daarmee zowel de cliënt, de behandelaar als het management te ondersteunen. Met de metingen en de daarbij horende grafieken en rapportages willen we op de lange termijn een visuele terugkoppeling kunnen bieden aan onze cliënten. Zodat zij hun eigen voortgang kunnen bijhouden.

 

Brain maps


“Een inspirerend voorbeeld van het betrekken van cliënt bij hun eigen voortgang zijn de brain maps die nu al in de verslavingszorg in de Verenigde Staten gebruikt worden. Cliënten krijgen vanaf het begin van de behandeling inzage in hoe hun hersenactiviteit verandert door af te kicken. Al na korte tijd vinden er positieve veranderingen in de hersenen plaats welke duidelijk zichtbaar zijn in de hersenscans. De visuele terugkoppeling daarvan werkt erg motiverend voor cliënten. Als groot voorstander van transparantie willen wij onze cliënten betrekken bij hun eigen behandeling. En dus open zijn door hen inzage te geven in de rapportages en grafieken die gebaseerd zijn op de metingen die zij zelf ingevuld hebben. Wie weet in de toekomst ook met brain maps. Hoe meer we onze behandeling kunnen ondersteunen en objectiveren, hoe beter. Dan doen we het goed. Daar helpt monitoring software bij.”

 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over hoe u de monitoring tool van NETQ Healthcare kunt inzetten? Neem contact met ons op via 088 – 2444100 of vul onderstaand contactformulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.