Wijzer over zinvol gebruik van PROMs: do's and don'ts

Op 16 november was de Nederlandse PROM en PREM wereld bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht. ISOQOL-NL en het PROM Platform organiseerden een symposium ter kennisdeling en lancering van de PROM wijzer voor het Zorginstituut Nederland voor al wie door de bomen het bos ook niet meer zien.

Meningen en ervaringen van patiënten worden steeds vaker gebruikt voor kwaliteitsverbetering in de gezondheidszorg. Als patiënten hun eigen gezondheid beoordelen met een zogeheten PROM-vragenlijst, kan dit bijdragen aan een betere communicatie met hun arts.

Kwaliteitsverbetering is een prachtig doel. Bij de vele initiatieven worden echter vaak wielen opnieuw uitgevonden, en stoot men zich nog al eens tegen dezelfde steen. Succesvolle realisatie vereist dat alle ingrediënten aanwezig zijn: visie, skills, incentives, middelen en een plan (PROMS in de spreekkamer).

Bezint eer ge begint is dan ook de boodschap, en daarvoor is de PROM-wijzer: het ondersteunt de oriëntatie en voorbereiding op het gebruik van PROMs. Daarnaast geeft de PROM-cyclus een overzichtelijk stappenplan en met handvatten voor de selectie en toepassing van PROMs in de gezondheidszorg. Deze tools op zorginzicht.nl zijn een mooi startpunt om PROMmen haalbaar en nuttig te maken.

En aan zulke tools blijkt grote behoefte. Bij een inventarisatie onder de deelnemers blijkt implementatie het grootste leerdoel, en tijd en ICT de grootste dilemma’s daarbij. Bij NETQ Healthcare doen wij ons best om het proces zo efficiënt mogelijk te maken: door het zo veel mogelijk te automatiseren en adaptief te zijn aan de wensen van de zorgverlener.

In de presentaties werden enkele mooie voorbeelden getoond van terugkoppeling van de resultaten aan de patiënt. Toch werd gezegd dat dit nog in de kinderschoenen staat. Door onze ervaringen in de GGZ weten we dat deze feedback loop het essentiële onderdeel van ROMmen is. Wij delen dan ook graag onze kennis en ervaring uit de GGZ, en ondersteunen bij de implementatie en ICT, zodat we samen kunnen toewerken naar een zinvol gebruik van PROMs.

 

 

 

 

 

 

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.